ایرج رهبر در پاسخ به این سؤال که نشانههایی از بالا رفتن هزینههای ساخت و ساز دیده میشود که در شرایط رکودی نمیتواند مناسب بخش مسکن باشد، گفت: قطعاً در شرایط رکودی بازار مسکن، بالا رفتن هزینههای ساخت و ساز نمیتواند مناسب و مفید باشد، در این شرایط که متقاضیان قدرت خرید پایین دارند و سازندگان رغبتی برای ساخت و ساز ندارند، بالا رفتن هزینههای ساخت و ساز از سوی برخی نهادها و ارگانها که اتفاقاً برخی از آنها دولتی هستند، نمیتواند کمکحال بخش مسکن باشد.
رهبر ادامه داد: این روزها در تهران وضعیت ساخت و ساز به این صورت شده که سازندگان غیرحرفهای که اتفاقاً مردم عادی هم هستند با تجمیع چند واحد کلنگی اقدام به ساخت و ساز میکنند.
بالا رفتن هزینه های ساخت و ساز خطرناک است
عضو هیأت مدیره انجمن انبوهسازان استان تهران با تأکید بر اینکه در شرایط رکودی بخش مسکن این بالا رفتن هزینههای ساخت و ساز خطرناک است، گفت: سازندگان حرفهای نیز این روزها به دلیل رکود حاکم بر بازار و فروش نرفتن واحدهای ساخته شده منتظر هستند ببینند برنامههای اقتصادی دولت چگونه خواهد بود تا برای ساخت و ساز ورود کنند.
وی افزود: از دو ماه گذشته که قیمت فولاد (از کیلویی 1300 تومان به 2000 تومان رسیده) و برخی محصولات ساختمانی رو به افزایش گذاشته و باعث شده تا در کنار برخی هزینهها مثل صدور پروانه ساختمانی، اخذ انشعاب آب و برق و گاز و بیمه تأثیر بسزایی در بالا رفتن قیمت تمام شده داشته باشد.
رهبر تأکید کرد: وقتی قیمت تمام شده ساخت افزایش یابد و قدرت خرید هم پایین باشد، در نتیجه ساختمانهای ساخته شده به فروش نمیرود و رکود بیش از پیش وارد بخش مسکن می شود.
وی افزود: به عنوان مثال؛ یکی از هزینههایی که طبق قانون قرار بود سالانه یک درصد افزایش یابد، بیمه تأمین اجتماعی است، اما متأسفانه بیمه تأمین اجتماعی برای سازندگان و ساخت و ساز 4 درصد افزایش یافته است.