اونس طلا که در نخستین هفته سال 2017 با حدود 2 درصد رشد به قیمت 1172 دلار رسیده بود، روز دوشنبه تا بهای 1181 دلار بالا رفت. سهشنبه نیز با قیمت 1185 دلار شروع شد و تا ساعت 7 عصر به وقت تهران که این گزارش نهایی شد، بهای 1188 دلار رقم خورد؛ گرچه هماکنون که شما این گزارش را میخوانید ممکن است عدد متفاوتی بهعنوان قیمت نهایی دومین روز دومین هفته سال میلادی ثبت شده باشد.
رشد 9 دلاری روز دوشنبه عمدتا ناشی از تجدید تقاضای سرمایهگذاران و تضعیف شاخص دلار بود. در اولین روز کاری بازارهای جهانی در هفته جدید، هم روند افزایشی هفته قبلی اثرگذار بود و هم افت شاخص دلار. شاخص دلار که هفته قبل روی عدد 22/ 102 واحد ایستاده بود، دوشنبه تا عدد 93/ 101 واحد پایین آمد. علاوهبر این روند، خبر دیگری یار طلا شد و آن اینکه گزارشها نشان میداد جریان پول به سوی صندوقهای قابل معامله در بورس دوباره افزایش یافته است. اونس در هفتههای پایانی سال 2016 به شدت تحت فشار بود؛ اما چهره فنی آن اخیرا بهبود یافته است. دوشنبه همزمان با افت دلار، بهای نفت خام هم افت کرد تا دومین عامل خارجی مهم در بازار فلزهای گرانبها، به ضرر طلا کار کند.
شاخص دلار صبح سهشنبه هم اندکی بیشتر تضعیف شد تا طلا راه راحتتری برای رشد بیشتر داشته باشد. همزمان، قیمت نفت خام تکان شدیدی نخورد. علاوهبر افت دلار، افت شاخصهای سهام هم به نفع طلا تمام شد. افت شاخصهای دلار و بورس عمدتا ناشی از تشدید نگرانیها درباره موضعگیریهای احتمالی ترامپ در آغاز به کار خود بود. تنشهای پیرامون او اخیرا افزایش یافته است. دیگر دلیل افت بورسها، آینده مبهم سیاست و اقتصاد اروپاست. روز گذشته علاوهبر دلار که تحت فشار بود، پوند استرلینگ هم روز بدی را پشتسر گذاشت. تمرکز تحلیلگران بر احتمال دشوار بودن «برگزیت» مهمترین دلیل افت پول بریتانیاست. نگرانیهای بریتانیایی هم این روزها همراه طلا شده است تا اونس جای رشد بیشتر داشته باشد.
احتمال سرعت گرفتن روند انقباض پولی در آمریکا فعلا مهم ترین مانع رشد قابل توجه فلز زرد است؛ اما احتمال شکست خوردن سیاستهای بلندپروازانه ترامپ و همچنین خروج سخت بریتانیا از اتحادیه اروپا میتواند اهرم رشد طلا باشد. به گزارش سایت طلا به نقل از خبرگزاری رویترز، دانیلهاینس، تحلیلگر ارشد موسسه «ای ان زد» میگوید: «اظهارات نخست وزیر بریتانیا درباره خروج از اتحادیه اروپا بر ارزش پوند تاثیر منفی داشته و این مساله تقاضا برای خرید طلا را افزایش داده است.» او میافزاید: «افزایش تقاضای فیزیکی در بازار چین در آستانه سال جدید چینی هم تاثیر زیادی بر رشد قیمت جهانی طلا داشته است.»
از سوی دیگر، وزیر سابق خزانهداری آمریکا ضمن انتقاد شدید از سیاستهای اقتصادی دونالد ترامپهشدار داده که اجرای طرحها و برنامههای پیشنهادی رئیسجمهوری منتخب آمریکا زمینهساز بحران مالی بعدی خواهد شد. لاورنس سامرز وزیر سابق خزانهداری آمریکا در مصاحبه با شبکه فاکس نیوز با انتقاد شدید از سیاستهای اقتصادی دونالد ترامپ، تاکید کرد: «طرح و برنامههای رئیسجمهوری منتخب آمریکا برای قانونزدایی، میتواند منجر به وقوع بحران مالی بعدی شود. قانونزدایی در برخی زمینهها مثل امور مالی بسیار خطرناک است. چه کسی میخواهد بر عملکرد بانکها نظارت کند؟»
تیم انتقالی ترامپ قول داده است تا یک قانون اصلی آمریکا برای نظارت بر بانکها و موسسات مالی را که پس از بحران مالی بزرگ 2008 میلادی، وضع و اجرا شده است، لغو کند. البته خود ترامپ بارها اظهارات ضد و نقیضی درباره قانونزدایی از بازار والاستریت بیان کرده است. وی در طول رقابتهای انتخاباتی، قول داده است تا محدودیتهای اعمال شده علیه سیستم بانکی و موسسات مالی را کاهش دهد. سامرز که مشاور سابق اقتصادی باراک اوباما بوده و در دوره بیل کلینتون نیز وزیر خزانهداری آمریکا بوده است، میافزاید: «سیاستهای ترامپ درخصوص افزایش حمایت گرایی نیز خطرناک است. این اظهارات پیش از این موجب کاهش ارزش پزو مکزیک شده و قدرت رقابت صنایع مکزیک در برابر شرکتهای آمریکایی را افزایش داده است.»