کانی فلورین یا فلوئوریت به فرمول شیمیایی CAF2 مهمترین کانی فلوئور در طبیعت میباشد که می توان فلوئور را از آن بدست آورد.
این کانی به رنگ های زرد ، سبز ، صورتی, آبی ، بنفش ، بی رنگ و گاهی سیاه بوده و در سیستم کوبیک ( مکعبی ) متبلور می شود. به صورت نیمه شفاف بوده و دارای جلای شیشیه ای است . وزن مخصوص این کانی 18/3 و سختی آن 4 می باشد. معمولاً فضای خالی بین سایر کانی ها را پر می کند و در طبیعت بیشتر به صورت رگه ای مشاهده شده و همراه با کانی هایی کلسیت - کوارتز - باریت- سلستین و سولفید های گوناگون همراه است . فلوئوریت در صورت خالص بودن 7/48 % فلوئور و 3/51 % کلسیم دارد . در تصاویر زیر سیستم مکعبی و جلای شیشه ای فلوئوریت , قابل تشخیص است.
نحوه تشکیل , ذخایر و تولید :
فلوئوریت در محدوده وسیعی از شرایط زمین شناسی تشکیل و مشاهده می شود . کانسارهای فلوئوریت می توانند دارای منشاء رسوبی - کربناته باشند یا به صورت رگه ای معمولا ً مرتبط با سنگهای آذرین خروجی اسیدی تا حد واسط همراه باشند. (تصویر)
از نظر میزان ذخایر فلوئوریت , بر اساس گزارش سال 1998 میلادی, سازمان زمین شناسی و معدن آمریکا, کشور مکزیک با 32 میلیون تن در رتبه اول و کشورهای آفریقای جنوبی و چین به ترتیب با 30 و 23 میلیون تن در مقام دوم و سوم را دارند بعد از کشورهای فوق فرانسه با 10 میلیون تن و اسپانیا با 6 میلیون تن قرار می گیرند.
براساس اطلاعات وزارت صنایع و معادن , در سال 2001 میلادی ( 1380 شمسی) جمعا بیش از 1/3 میلیون تن ذخیره احتمالی و بالغ بر 5/1 میلیون تن ذخیره قطعی فلورین در ایران وجود داشته است.
معادن کمر مهدی ( 165 کیلومتری جنوبغربی طبس ), پاچی میانا ( 88 کیلومتری جنوب قائم شهر) , پیناوند ( 70 کیلومتری شماشرق اصفهان) , جویمند ( 21 کیلومتری شمالغربی گناباد ), آتشکوه (20 کیلومتری جنوب شرق دلیجان), کیاسر (جنوب شرقی کیاسر و 10 کیلومتری ده آرا) به عنوان معادن قدیمی و فعال فلورین در ایران به حساب می آیند. ( تصویر زیر رگه فلورین را در میان سنگهای آذرین , واقع یکی از کانسارهای فلورین ایران نشان می دهد )