اصالت
پراید خودرویی بود که در سال ۱۹۸۶میلادی (۱۳۶۵شمسی) طراحی و تولید شد، یعنی حدود ۳۰ سال پیش! خودرویی که میان چند خودروساز مزدا، فورد و کیا دست به دست شد و بالاخره در سال ۱۳۷۲به دست خودروساز ایرانی، سایپا افتاد!
و اما رنو کوئید، خودرویی است که رنو در سال ۲۰۱۵ به قصد هدف گرفتن بازار خودروهای اقتصادی و ارزان قیمت هند تولید کرد. بنابراین کوئید خودروی جدیدتری نسبت به پراید محسوب میشود.
کلاسبندی
پراید عموما بهعنوان یک خودروی سدان (صندوق دار) و یا هاچ بک کوچک شهری شناخته میشود.
در مورد کلاس کوئید جای بحث زیاد است. بهطور کلی کوئید را یک کراساور کوچک میدانند. کوئید از نظر ابعاد حتی از ۲۰۶ کوچکتر و ارتفاع آن تنها ۲٫۸ سانتیمتر از پراید بیشتر است! در حقیقت کوئید یک هاچ بک کوچک شهری است که تنها با افزایش ارتفاع چندسانتیمتری ناقابل، لفظ کراساور کوچک را یدک میکشد. این اختلاف ارتفاع ناچیز، شاید در جادههای خاکی یا پرفراز و نشیب، عملکرد بهتری را نسبت به پراید از خود نشان دهد.
البته بعید نیست که کوئید هم مثل پراید دستخوش تغییراتی شود و در آیندهای نه چندان دور، شاهد تولید انواع کلاسهای سدان تا وانت آن باشیم!
طراحی
پراید به دلیل قدیمی بودن ریشه طراحیاش، یقینا با مد خودروهای امروزی سازگاری لازم را ندارد، اما در طول این دو دهه، با انواع تغییرات ظاهری کوچک و بزرگی همراه بوده که باعث شده از چهره کرهای دهه ۸۰ میلادی خود کمی فاصله بگیرد. تغییرات کوچک در نسخههای صبا و ۱۳۱ و تغییرات بزرگتر در مدلهایی نظیر ۱۴۱ و ۱۳۲ بهراحتی دیده میشود.
در داخل کابین، داشبورد پلاستیکی با حداقل امکانات موجود به چشم میخورد، حال در مدلهای اخیر طراحی داشبورد و ادوات آن به شکل جدیدتری درآمده است. (الهام گرفته از مدل ۱۴۱)
و اما در مورد کوئید، شاهد خودرویی با زبان طراحی جدیدی هستیم. با المانهای زیرکانه طراحی شده از ناحیه رنو، چهره یک شاسیبلند را برای بیننده یادآور میشود. طراحی پویا با جلوپنجرهی برجستهای که لوگوی رنو همانند الماس در وسط آن میدرخشد. (لوگوی رنو سمبل یک الماس است.)
در داخل، مثل همیشه با محیط سادهِ و داشبورد پلاستیکی یک رنو مواجه هستیم، البته به استثنا صفحه نمایش لمسی و صفحه کیلومتر دیجیتالی بهکار رفته در آن، که به نظر میرسد حداکثر تلاش صورت گرفته شده از سوی طراح بوده که سرنشینان، کمی از حسوحال بیروح داخل کابین محصولات سابق رنو فاصله بگیرند.
فضا
پراید یک خودرو مناسب برای یک خانواده ۳ الی ۴ نفره است. البته اگر خاطرمان باشد، در مدلهای قدیمیتر، این خودرو حتی میتوانست پذیرای ۵ سرنشین نیز باشد ولی چند سالیست که با تغییرات انجام شده در ظاهر این خودرو، اکنون شاهد فضای داخلی بهمراتب کوچکتری نسبت به مدلهای پیشین آن هستیم. برای درک این موضوع میتوانید امروز، برای رسیدن به منزل و مقصدتان، سوار یکی از آنها شده و در صندلی پشت بنشینید، احتمالا در طول مسیر در فضای تنگاش کمی اذیت خواهید شد.
حال نوبت به کوئید فرانسوی الاصل میرسد! به نظر میرسد که این اتومبیل ارگونومی خوبی دارد و راننده و سرنشینان از فضای مطلوبی بهرهمند هستند ولی ممکن است که برای سرنشینان عقب، به خصوص افراد قدبلند و درشت، فضا کمی تنگ باشد، چرا که بههرحال کوئید یک خودروی کامپکت است. فضای بار کوئید حدود ۳۰۰ لیتر است و در مقایسه با پراید که حجم آن حدود ۲۴۵ لیتر است، فضای بیشتری دارد.
امکانات رفاهی
نوبت به بخش مقایسه امکانات رفاهی این دو اتومبیل میرسد. در کاتالوگ رسمی سایپا، سیستم ضد سرقت، چراغ مهشکن، فرمان هیدرولیک، تهویه مطبوع و شیشه بالابر برقی جلو به عنوان بخشی از امکانات آن نام برده شده است. میدانیم که امکانات ذکر شده بسیار لوکس هستند! اما شاید باورتان نشود که در این کاتالوگ حتی از کمربند ایمنی عقب و ساعت دیجیتال هم به عنوان آپشنهای محصولات ایکس ۱۰۰ اسم برده شده است که به دلیل کوتاه نبودن عریضه، صندلی و بوق را هم، ما به آن اضافه میکنیم!
و اما در لیست امکانات کوئید به مواردی نظیر فرمان برقی، صفحه نمایش لمسی ۷ اینچی، کیسههوا، سیستم دسترسی بدون کلید، چراغ مه شکن، شیشه برقی جلو و تهویه مطبوع اشاره شده که گرچه اختلاف چشمگیری با رقیب خود پراید، ندارد اما بههرحال از آن کمی جلوتر است.
مشخصات فنی
مقایسه ما اینجا به اوج خود میرسد. بنا به ادعای سایپا از محصولات ایکس ۱۰۰جدیدش، این خودرو از یک موتور ۱٫۳ لیتری ۴سیلندر با توان تولید ۷۱ اسب بخار قدرت و ۱۰۸ نیوتونمتر گشتاور بهره میبرد. گرچه بهطور رسمی، شتاب پراید در کاتالوگ سایپا ذکر نشده اما در بعضی منابع گفته شده است که این خودرو میتواند ظرف ۱۴٫۵ ثانیه جثه۹۰۰ کیلوگرمی خود را از حال سکون به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت به حرکت درآورد. همچنین حداکثر سرعت پراید ۱۸۰ کیلومتر بر ساعت است.
و اما نوبت به کراساور کوچک فرانسوی میرسد. کوئید مجهز به یک پیشرانه ۰٫۸ لیتری ۳ سیلندر است که قلب آن میتواند ۵۳ اسب بخار قدرت و ۷۲ نیوتونمتر گشتاور تولید کند. کوئید همانند پراید، دیفرانسیل جلو است و از یک گیربکس ۵ دنده دستی سود میجوید. گرچه اطلاعات دقیقی در سایت رنو قرار نگرفته، اما بهنظر میرسد این خودروی ۷۹۹ سیسی، زمان۱۷ ثانیهای لازم دارد که از حال سکون به سرعت ۱۰۰ کیلومتر برسد و حداکثر سرعت آن زیر ۱۴۰ کیلومتر بر ساعت است یعنی حدود ۱۳۵ کیلومتر بر ساعت!
با توجه به مشخصات فنی که گفته شد، شاید برای اولین بار بتوان پراید را در رقابت فنی، برندهِ قاطع اعلام کرد! خودرویی که تا امروز حتی فکرش را نمیکردیم از خودروی دیگری سرتر باشد!
ایمنی
گرچه پراید خودرویی است که گفته میشود از طرف سازمان یورو انکپ مردود اعلام شده و اطلاعاتی از سطح ایمنی این خودرو در دست نیست، سایپا ادعا کرده که توانسته با انجام بازنگریهایی نظیر تقویت سقف و ستون و اضافه کردن کیسههوا و ترمز ضدقفل، سطح ایمنی پراید را تا دو ستاره ارتقا دهد که حتی در صورت صحت این خبر، بازهم برای یک اتومبیل در سطح جهانی، ایمنی چندان مطلوب و خوشایند محسوب نمیشود.
این درحالیست که کوئید فاقد ستاره ایمنی است و کلیپهای گرفته شده از تست ایمنی آن فاجعه بار است! در همین خصوص، در نشست خبری اخیر، مدیرعامل رنوپارس اعلام کرد که نمونه وارد به بازار کشور، نمونه برزیلی است و با نمونه هندی تفاوتهایی دارد و این خودرو در تلاش گرفتن سه ستاره ایمنی است.
مصرف و مخارج
پراید یک خودروی کممصرف داخلی تلقی میشود و مصرف آن به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر، ۶٫۵ لیتر است. این درحالیست که کوئید مصرفش حتی از پراید کمتر است و به عدد ۴ دست یافته است.
در مورد فراوانی و ارزانی لوازم پراید هم جای شکی نیست. خودروی ارزانی که هر بلایی هم سر موتور و گیربکس بیچارهاش بیاورید هزینه هنگفتی رو دستتان نمیگذارد. بهترین جنبه پراید همین فراوانی، ارزانی و دسترسی آسان لوازم آن در کشورمان است که خیالتان را از بابت هرگونه خرجی راحت میکند!
اما این امر درمورد کوئید صادق نیست. در صورت عملی شدن وعده ورود به بازار، شاید زمان زیادی احتیاج باشد که لوازم آن در دسترس بسیاری از کاسبان و تعمیرگاههای سراسر کشور قرار بگیرد و تا آن مدت احتمالا باید برای سرویس اتومبیلتان فقط به تعمیرگاههای مجاز مراجعه کنید. از طرفی، پراید را خودروی کم استهلاکی میدانیم و این درحالیست که بسیاری باور دارند خودروهای فرانسوی ذاتا خرج و استهلاک بالایی دارند ولی این امر در مورد کوئید هنوز قطعی نیست. به هرحال تا زمانی که این خودرو عرضه نشود و به قول معروف جواب خود را پس ندهد، نمیتوان بهطورقاطع اظهار نظر دقیقی کرد.
تنها نکتهای که منطقی به نظر میرسد، اینست که با ورود رنو کوئید نباید انتظار قیمت پایین لوازم و دسترسی آسان آن را در مقایسه با پرایدی که حداقل بیست سال است در صحنه بازار حضور دارد، تا مدتها داشت.
قیمت
قیمت روز خودرو پراید درحال حاضر حدود ۲۱ میلیون تومان است. رنو کوئید در بازار هند با قیمت پایه حدود ۳۹۰۰ دلار تا بالاترین مدل آن در حدود ۵۳۰۰ دلار فروخته میشود. با بالاوپایین کردن ارقام و احتساب ارز ۳۵۰۰ تومانی، محدوده قیمتی ۱۳٫۵ تا حداکثر ۱۸٫۵ میلیون تومانی را می توان برای رنو کوئید محاسبه کرد. اما بنا به اعلام مدیرعامل رنوپارس، قرار است ضعیفترین نسخه کوئید یعنی پیشرانه ۰٫۸ لیتری نمونه سفارشی برزیلی که عملکرد بهتری از مدل پایه هندی دارد، با حدود ۳۱ میلیون تومان قیمت گذاری شود.