بورس اوراق بهادار تهران هفته گذشته تحت تاثیر سیاستهای ارزی قرار داشت. در هفته گذشته بورس اوراق بهادار به کرات تحت تاثیر خبرهای منتشره در مورد حذف یا بقای رانت فروش محصولات فولادی و پتروشیمی در بورس کالا قرار گرفت. همچنین نحوه قیمتگذاری کالاهای نفتی که در ابتدای هفته با ارز بازار ثانویه نرخگذاری شد و دو روز بعد با ارز ۴هزار و ۲۰۰تومانی زمینه نوسانات چشمگیر سهام زیر مجموعه صنعت پالایشی شد. این امر زمینه تشدید ابهامات در بازار سهام را فراهم کرد.
در این وضعیت معاملهگران بدون داشتن تصویری مشخص در مورد آینده و در حالی که شاهد انتقال رانت عظیمی از سود شرکتهای فعال در بورس به خریداران و دلالان واسطه هستند، عملا چارهای جز کاستن از سطح فعالیت خود نداشتند. اکثر معاملهگران در هفته گذشته با توجه به وضعیت نمادهای بزرگ به ویژه سه گروه اساسی بازار، فولاد سازها،پتروشیمیها و پالایشگاهها که درگیر ابهامات و کشو قوس ارز ۴۲۰۰ تومان هستند، به سمت گروههای کوچک بازار گرایش یافتند. اوج این گرایش به گروههای غیرمتداول بازار روز چهارشنبه در گروه بانکی و با معامله بیش از یک میلیارد و ۹۷میلیون سهم بانک ملت و جهش بیش از ۶/ ۱۶درصدی قیمت این نماد به تصویر در آمد. این بانک که نظیر دیگر شرکتهای مورد اقبال بازار دارای ذخیره ارزی است میتواند از محل تسعیر نرخ ارز به شناسایی سود و افزایش سرمایه اقدام کند. در این شرایط نگاه معاملهگران در هفته آینده نیز همچنان به تحولات ارزی شرکتهای بورسی خواهد بود. جایی که مساله رانت عظیم بورس کالا و نحوه قیمتگذاری محصولات نفتی به دقت از سوی سرمایهگذاران رصد خواهند شد. در این شرایط بازار هفته گذشته تحت تاثیر خبرهای ضد و نقیض منتشره نتوانست کارنامهای بهتر از رشد معادل ۴/ ۰ درصد بهدست آورد. در همین حال روز چهارشنبه نیز شاخص کل توانست رشد ۷۰۶ واحدی را ثبت کند. امری که نشان میدهد بخش عمدهای از رشد شاخص در هفته گذشته روز چهارشنبه به مدد رشد قیمت نماد دو بانک ملت و تجارت و همچنین هلدینگ پتروشیمی خلیجفارس و همچنین پتروشیمی پارس بهدست آمد. در بازار روز چهارشنبه همچنین معاملهگران در کنار رشد بازار توقف پر تعداد نمادهای کوچک را نیز تجربه کردند.
در بازار روز چهارشنبه جابهجاییهای گسترده سهام از زیرمجموعه هلدینگ خلیجفارس به برخی کدهای وابسته از جمله در صندوق نفت مورد توجه بازار بود. این جابهجاییها در نمادهایی نظیر صنعتی بهشهر، بانک ملت، پتروشیمی شیراز و پترول بیش از جابهجاییهای دیگر به چشم میآمد.
در گروه فلزی بازار روز چهارشنبه همچنان شاهد ادامه بحثها در مورد ابعاد حیرتآور رانت توزیع شده از طریق فروش محصولات فلزی در بورس کالا و برمبنای ارز ۴هزار و ۲۰۰تومان بود. در همین حال بازارهای جهانی روز جمعه با بهبود مواجه شدند. پس از افت ملموس قیمت فلزات در روز گذشته به تبع افزایش تنشها در روابط تجاری آمریکا و چین، معاملات بسیاری از این محصولات در روز گذشته با رونق مناسبی پیگیری میشود. به گزارش سایت تحلیلی «دنیای بورس» انتشار نتایج مطلوب در گزارش شاخص مدیران خرید تولیدی چین اصلیترین دلیل بهبود روند معاملات در صبح جمعه به حساب میآید. بر این اساس بهای هر تن مس به ۶هزار و ۲۵ دلار رسیده است. بهای دو فلز روی و سرب نیز به ترتیب ۲هزار و ۵۱۳ دلار و ۲هزار و ۸۳دلار در هر تن گزارش شدند. قیمتها درلحظه تنظیم این گزارش ساعت ۱۸ دیروز اعلام میشود.
در این گروه مدیرعامل شرکت فولاد اکسین خوزستان گفت: شرکت فولاد اکسین خوزستان برای اولین بار محصولات خود را در بورس کالای ایرانی عرضه میکند. به گزارش سنا، عبدالرضا محمودپور در حاشیه نمایشگاه هفته دولت در اهواز اظهار کرد: یکی از راههای نجات بنگاههای اقتصادی ارائه محصولات در بورس کالا و خرید مواد اولیه از آن است.
وی افزود: عرضه کالا در بورس به دلیل رقابتی بودن آن حامی مصرفکنندگان و تولیدکنندگان است. او تصریح کرد: وزارت صنعت، معدن و تجارت طی بخشنامهای برای بورس کالای ایرانی، مواد فلزی را قیمتگذاری کرده است. این کار شاید به منظور حمایت از مصرفکنندگان باشد اما باعث فاصله گرفتن تولیدکنندگان کالا از فضای رقابتی میشود. محمودپور عنوان کرد: اگر قیمتگذاریهای انجام گرفته در بحث قیمت مواد فلزی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، با کار کارشناسی و با کسب نظر تولیدکنندگان و برگزاری جلسات منسجم انجام میشد، از این طرح قیمتگذاری حمایت صورت میگرفت اما در این زمینه نباید فضا ضد تولیدکننده یا مصرفکننده باشد.
در این باره عضو اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه بازگشت به دوران قیمتگذاری، عقبگرد اقتصادی است، گفت: تضعیف بورس کالا بازگشت به دوران توصیهنامههای رانتی است. حسین سلیمی عنوان کرد: اگر به دوره قیمتگذاری محصولات بازگردیم، دوباره عدهای با در دست داشتن توصیهنامهها و سفارشها به دنبال رانت میافتند از این رو عرضه محصولات پتروشیمی و فلزی خارج از بستر شفاف بورس کالا دوباره به التهاب بازارها و تضعیف تولید کشور منجر میشود.در گروه سیمانی شرکت بورسی سیمان صوفیان برنامه افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی از محل مطالبات سهامداران و آورده نقدی را اعلام کرد. بر این اساس شرکت سیمان صوفیان بنا به پیشنهاد هیات مدیره در صدد است با برنامه افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی سرمایه فعلی را از ۵۵ به ۱۱۰ میلیارد تومان برساند. تامین مالی «سصوفی» درصورت موافقت سازمان بورس از محل مطالبات سهامداران و آورده نقدی و با هدف اصلاح ساختار مالی اعمال خواهد شد. بنابراین گزارش، سرمایهگذاری سیمان تامین سهامدار عمده ۷/ ۷۰ درصدی این شرکت سیمانی محسوب میشود.
در گروه بانکی بانک صادرات در گزارشی خاطرنشان کرد، از ابتدای سال ۹۶تا ۲۵مردادماه سال جاری بالغ بر ۵۳۰رقبه املاک مازاد خود به ارزش بیش از ۵هزار و ۱۵۳میلیارد ریال را بهفروش رسانده است.در مجموع بازار روز چهارشنبه بازاری مثبت بود که در آن ارزش معاملات (با احتساب معاملات بلوکی و اوراق مشارکت) در بورس به ۹۲۶میلیارد تومان و در فرابورس به ۲۹۶میلیارد تومان بالغ شد.