اجاق گازهای خوراک پزی از دیگر وسایل انرژی بر خانگی است . این وسیله مقدار قابل توجهی انرژی گاز را مصرف می کند. بنابراین همه بانوان محترم باید در استفاده بهتر از این وسیله تلاش کنند. همچنین در هنگام پختن غذا با اجاق خوراک پزی نکته های زیر را در نظر بگیرند.
اجاق گازهای خوراک پزی از دیگر وسایل انرژی بر خانگی است . این وسیله مقدار قابل توجهی انرژی گاز را مصرف می کند. بنابراین همه بانوان محترمباید در استفاده بهتر از این وسیله تلاش کنند. همچنین در هنگام پختن غذابا اجاق خوراک پزی نکته های زیر را در نظر بگیرند.
● نکته های مهم:
سینی زیر شعله های خوراک پزی را تمیز نگه دارید؛ زیرا سینی تمیز حرارت رابه سمت ظرف منعکس می کند . سینی کثیف و سیاه؛ گرمای زیادی را جذب می کند.
همواره شعله پخش کن اجاق را تمیز نگه دارید.
رنگ شعله اجاق خوراک پزی ؛ باید آبی باشد . اگر شعله زرد باشد به معنی آناست که گاز خوب نمی سوزد. در این صورت باید با شرکت گاز تماس بگیرید تاعلت آن را بررسی کنند.
در فر اجاق گاز را برای دیدن پخت غذا زیاد باز نکنید؛ زیرا هر بار که دررا باز می کنید؛ مقدار قابل توجهی گرما از آن خارج می شود و مدت زمان پختنطولانی می شود.
متناسب بودن سطح ظرف با سطح شعله ای که استفاده می کنید ؛ اثر قابل ملاحظهای در کاهش مصرف انرژی دارد. مثلاً قرار دادن یک قابلمه ۱۵ سانتی متری روییک شعله ۲ سانتی متری ؛ بیش از ۴۰ درصد گرمای تولیدی شعله را به هدر میدهد.
برای پختن غذا می توانید از دیگهای زودپز استفاده کنید. این دیگها باایجاد بخار و فشار حاصل از آن ؛ پخت و پز را در دمای بالاتری انجام میدهند و در نتیجه مصرف انرژی به طور قابل ملاحظه ای کم می شود.
برای پختن آش و سوپ که به مدت زمان طولانی نیاز دارند؛ استفاده از دیگهای آرام پز ؛ سبب صرفه جویی در مصرف انرژی خواهد شد.
● پلوپز
مهمترین نکته در خرید پلوپز؛ انتخاب ظرفیت متناسب با نیازهای واقعی خانواده است.
پلوپز را باید دائماً تمیز نگه داشت؛ زیرا در غیر این صورت مصرف آن افزایشیافته و عمر آن کم می شود. تا حد امکان باید از ظرفیت کامل یک پلوپزاستفاده کرد و از پلوپزهای بزرگ برای پختن مقدار کمی برنج استفاده نشود؛زیرا این کار مقدار زیادی انرژی را تلف می کند. از پلوپزهای دارای نشاناستاندارد استفاده کنید.
اجاق گازهای خوراک پزی از دیگر وسایل انرژی بر خانگی است . این وسیلهمقدار قابل توجهی انرژی گاز را مصرف می کند. بنابراین همه بانوان محترمباید در استفاده بهتر از این وسیله تلاش کنند. همچنین در هنگام پختن غذابا اجاق خوراک پزی نکته های زیر را در نظر بگیرند.
● نکته های مهم:
سینی زیر شعله های خوراکپزی را تمیز نگه دارید؛ زیرا سینی تمیز حرارت رابه سمت ظرف منعکس می کند . سینی کثیف و سیاه؛ گرمای زیادی را جذب می کند.
همواره شعله پخش کن اجاق را تمیز نگه دارید.
رنگ شعله اجاق خوراک پزی ؛ باید آبی باشد . اگر شعله زرد باشد به معنی آناست که گاز خوب نمی سوزد. در این صورت باید با شرکت گاز تماس بگیرید تاعلت آن را بررسی کنند.
در فر اجاق گاز را برای دیدن پخت غذا زیاد باز نکنید؛ زیرا هر بار که دررا باز می کنید؛ مقدار قابل توجهی گرما از آن خارج می شود و مدت زمان پختنطولانی می شود.
متناسب بودن سطح ظرف با سطح شعله ای که استفاده می کنید ؛ اثر قابل ملاحظهای در کاهش مصرف انرژی دارد. مثلاً قرار دادن یک قابلمه ۱۵ سانتی متری روییک شعله ۲ سانتی متری ؛ بیش از ۴۰ درصد گرمای تولیدی شعله را به هدر میدهد.
برای پختن غذا می توانید از دیگهای زودپز استفاده کنید. این دیگها باایجاد بخار و فشار حاصل از آن ؛ پخت و پز را در دمای بالاتری انجام میدهند و در نتیجه مصرف انرژی به طور قابل ملاحظه ای کم می شود.
برای پختن آش و سوپ که به مدت زمان طولانی نیاز دارند؛ استفاده از دیگهای آرام پز ؛ سبب صرفه جویی در مصرف انرژی خواهد شد.
● پلوپز
مهمترین نکته در خرید پلوپز؛ انتخاب ظرفیت متناسب با نیازهای واقعی خانواده است.
پلوپز را باید دائماً تمیز نگه داشت؛ زیرا در غیر این صورت مصرف آن افزایشیافته و عمر آن کم می شود. تا حد امکان باید از ظرفیت کامل یک پلوپزاستفاده کرد و از پلوپزهای بزرگ برای پختن مقدار کمی برنج استفاده نشود؛زیرا این کار مقدار زیادی انرژی را تلف می کند. از پلوپزهای دارای نشاناستاندارد استفاده کنید.
● اتو
اتوی برقی از دیگر وسایل خانگی است که در اکثر خانوارهای شهری وجود دارد ومصرف انرژی الکتریکی زیادی دارد. هم اکنون تعداد اتوهای تولید داخل حدود۰۰۰/۴۹۰ دستگاه در سال می باشد( سال ۱۳۸۰) از طرفی آزمونهای مختلف نشانداده است که امکان کاهش مصرف انرژی به میزان ۱۰ درصد وجوددارد. لذا بهازای هر دستگاه اتوی برقی در حدود ۵ کیلو وات ساعت انرژی در سال صرفه جوییخواهد شد که با توجه به تعداد اتوهای تولیدی در سال ۱۳۸۰ میزان صرفه جوییانرژی در این سال بالغ بر ۲/۱ میلیون کیلووات ساعت می گردد.
هنگام استفاده از اتو ؛ ابتدا لباسهایی را که می خواهید اتو کنید آمادهسازید . قبل از اتو کردن آخرین لباس ؛ اتو را از برق بکشید تا حد امکان ازاتوهای بخار و اتوهایی که دارای ترموستات باشند استفاده کنید و اگر اینبخش از اتو از کار افتاد؛ حتماً آن را تعمیر کنید و جداً از قطع و وصلکردن مکرر اتو از پریز خودداری کنید. این عمل نه فقط مصرف برق را افزایشداده و خطرناک است ؛ بلکه می تواند اتو را بطور کامل از کار بیاندازد.لباسها را پس از شستشو در مایع نرم کننده قرار دهید. این کار باعث آسانتراتو شدن البسه می گردد. همچنین سعی کنید قبل از اتو کردن؛ لباسها را دستهبندی و جدا کنید چرا که لباس های با جنس کتان نیاز به استفاده از درجهبالای اتو دارند.
● سشوار
در انتخاب سشوار توجه داشته باشید که سشوارهای با قدرت زیاد (بالا ۱۰۰وات) لزوماً بیهترین انتخاب نیستند و معمولاً سشوارهای با قدرت متوسط ۸۰۰وات با صرفه ترین و مناسب ترین انتخاب به شمار می آیند. ضمناً باید توجهداشته باشید که برای هر کاری از درجه های مناسب سشوار استفاده نمایید.
در فصول گرم سال از هوای طبیعی و نور خورشید بجای سشوار جهت خشک کردن موها استفاده کنید.
سعی کنید از درجه پایین و یا هوای سرد سشوار استفاده شود. از روشن نگهداشتن مداوم سشوار خودداری کنید.
سشوارهای با مارک معتبر را خریداری کنید.
خانمهایی که دارای موهای بلند می باشند پس از استحمام سعی کنند. موهای خودرا با پوشش حوله ای مناسب بپوشانند تا رطوبت کامل موها از بین برود و سپساز سشوار برای خشک کردن و حالت دادن موها استفاده شود.
● سماور برقی ؛ چرخ گوشت و آب میوه گیری
سماور برقی و چرخ گوشت از وسایل پرمصرف برقی هستند که باید تا حد امکان درساعات پیک از آنها استفاده نکرد . اگر مصرف چای در خانه ای زیاد باشد؛استفاده از سماورهای گازی مناسبتر است . آب میوه گیری مصرف نسبتاً کمیدارد. اما در استفاده از آن باید توجه داشت که همیشه تمیز باشد تا فشاریبه دستگاه وارد نشود و به علاوه در هر نوبت از مقدار قابل ملاحظه ای میوهآب گرفته شود.
● سماور
- از سماور برقی دارای نشان استاندارد استفاده نمایید.
- درجه سمارو را همیشه بر روی درجه اتوماتیک تنظیم کنید.
- از روشن گذاشتن مداوم سماور برقی خودداری کنید.
- برای تهیه مقدار کمی چای سعی شود از کتریهای کوچک استفاده شود.
- توجه داشته باشید؛ سماور همیشه دارای آب باشد.
- در ساعت پیک مصرف برق از سماور استفاده نکنید.
● چرخ گوشت / آب میوه گیری
- از چرخ گوشت و آب میوه گیری دارای نشان استاندارد استفاده شود.
- تیغ چرخ گوشت را هر چند وقت یکبار تیز نمایید.
- از روشن گذاشتن طولانی مدت و مستمر دستگاه خودداری کنید.
- برای چرخ کردن گوشت؛ قبلاً آنرا به قطعات کوچک ببرید.
- در هنگام چرخ کردن گوشت ابتدا از شبکه با منافذ درشت استفاده بشود و در مرحله بعد از شبکه با منافذ ریز استفاده کنید.
● سایر مصارف انرژی در خانه :
به جز وسایل خانگی نامبرده شده در صفحات قبل وسایل برقی دیگری در خانه هاوجود دارد که اگر چه مصارف آنها چندان به چشم نمی آید؛ اما مجموعاً ممکناست حتی تا ۱۵ درصد انرژی مصرفی یک خانه را به خود اختصاص دهند. از جمله این وسایل برقی می توان به هودها ؛ چرخ خیاطی های کوچک برقی ؛ کتری برقی ؛سرخ کن ؛ قهوه جوش ؛ قوری برقی ؛ پمپ های تسویه استخر و چاههای داخل منازل؛ ماشین های اصلاح مردانه و زنانه ؛ تشکهای برقی ؛ کامپیوتر و سایر لوازماداری از جمله ماشین حساب ؛ چاپگر ؛ اسکنر ؛ پمپهای اکواریوم و گرم کن هایآب و دستگاههای برقی ورزشی ماساژ اشاره کرد. لازم به ذکر است که بعضی ازلوازم نامبرده در مقایسه با حجم کم دستگاه انرژی بسیار زیادی مصرف کنند.در مورد بسیاری از لوازم نامبرده استانداردهای انرژی بویژه در کشور ماتدوین نشده است. لذا می بایستی تلاش کرد تا حتی الامکان هنگام خرید ایندستگاه ها از میزان مصرف انرژی آنها اطلاع حاصل نمایید. مثلاً بجایاستفاده از دستگاههایی همچون کتری برقی ؛ قهوه جوش و قوری برقی از انواعمشابه که با استفاده از گاز انرژی خود را تأمین می کنند؛ روی آورد.
بطور کلی توصیه های زیر ما را در کاهش هزینه های شخصی و کمک به اقتصاد ملی و افزاش بهره وری یاری می رساند.
به این توصیه ها عمل کنید:
- از وسایل خانگی پر مصرف ( اتو ؛ جاروبرقی؛ ماشین لباسشویی) در ساعات پیک مصرف برق استفاده نکنید.
- حتی الامکان از استفاده همزمان چندین وسیله پرمصرف پرهیز کنید.
- بهترین زمان استفاده از وسایل خانگی ؛ صبح و پیش از ظهر است.
- همیشه از ظرفیت کامل وسایل خانگی استفاده کنید.
- وسایل خانگی را بطور منظم سرویس کنید و همواره در بهترین وضعیت و تمیز ترین حالت از آنها نگهداری کنید.
- در زمستان و تابستان برای جلوگیری از اتلاف گرما و سرما ؛ درها و پنجره های خانه را ببندید.
- بهترین درجه حرارت منزل در تابستان ؛ ۲۰ تا ۲۸ درجه است.
- بهترین درجه حرارت منزل در زمستان ۱۷ تا ۲۲ درجه است.
اتوی برقی از دیگر وسایل خانگی است که در اکثر خانوارهای شهری وجود دارد ومصرف انرژی الکتریکی زیادی دارد. هم اکنون تعداد اتوهای تولید داخل حدود۰۰۰/۴۹۰ دستگاه در سال می باشد( سال ۱۳۸۰) از طرفی آزمونهای مختلف نشانداده است که امکان کاهش مصرف انرژی به میزان ۱۰ درصد وجوددارد. لذا بهازای هر دستگاه اتوی برقی در حدود ۵ کیلو وات ساعت انرژی در سال صرفه جوییخواهد شد که با توجه به تعداد اتوهای تولیدی در سال ۱۳۸۰ میزان صرفه جوییانرژی در این سال بالغ بر ۲/۱ میلیون کیلووات ساعت می گردد.
هنگام استفاده از اتو ؛ ابتدا لباسهایی را که می خواهید اتو کنید آمادهسازید . قبل از اتو کردن آخرین لباس ؛ اتو را از برق بکشید تا حد امکان ازاتوهای بخار و اتوهایی که دارای ترموستات باشند استفاده کنید و اگر اینبخش از اتو از کار افتاد؛ حتماً آن را تعمیر کنید و جداً از قطع و وصلکردن مکرر اتو از پریز خودداری کنید. این عمل نه فقط مصرف برق را افزایشداده و خطرناک است ؛ بلکه می تواند اتو را بطور کامل از کار بیاندازد.لباسها را پس از شستشو در مایع نرم کننده قرار دهید. این کار باعث آسانتراتو شدن البسه می گردد. همچنین سعی کنید قبل از اتو کردن؛ لباسها را دستهبندی و جدا کنید چرا که لباس های با جنس کتان نیاز به استفاده از درجهبالای اتو دارند.
● سشوار
در انتخاب سشوار توجه داشته باشید که سشوارهای با قدرت زیاد (بالا ۱۰۰وات) لزوماً بیهترین انتخاب نیستند و معمولاً سشوارهای با قدرت متوسط ۸۰۰وات با صرفه ترین و مناسب ترین انتخاب به شمار می آیند. ضمناً باید توجهداشته باشید که برای هر کاری از درجه های مناسب سشوار استفاده نمایید.
در فصول گرم سال از هوای طبیعی و نور خورشید بجای سشوار جهت خشک کردن موها استفاده کنید.
سعی کنید از درجه پایین و یا هوای سرد سشوار استفاده شود. از روشن نگهداشتن مداوم سشوار خودداری کنید.
سشوارهای با مارک معتبر را خریداری کنید.
خانمهایی که دارای موهای بلند می باشند پس از استحمام سعی کنند. موهای خودرا با پوشش حوله ای مناسب بپوشانند تا رطوبت کامل موها از بین برود و سپساز سشوار برای خشک کردن و حالت دادن موها استفاده شود.
● سماور برقی ؛ چرخ گوشت و آب میوه گیری
سماور برقی و چرخ گوشت از وسایل پرمصرف برقی هستند که باید تا حد امکان درساعات پیک از آنها استفاده نکرد . اگر مصرف چای در خانه ای زیاد باشد؛استفاده از سماورهای گازی مناسبتر است . آب میوه گیری مصرف نسبتاً کمیدارد. اما در استفاده از آن باید توجه داشت که همیشه تمیز باشد تا فشاریبه دستگاه وارد نشود و به علاوه در هر نوبت از مقدار قابل ملاحظه ای میوهآب گرفته شود.
● سماور
- از سماور برقی دارای نشان استاندارد استفاده نمایید.
- درجه سمارو را همیشه بر روی درجه اتوماتیک تنظیم کنید.
- از روشن گذاشتن مداوم سماور برقی خودداری کنید.
- برای تهیه مقدار کمی چای سعی شود از کتریهای کوچک استفاده شود.
- توجه داشته باشید؛ سماور همیشه دارای آب باشد.
- در ساعت پیک مصرف برق از سماور استفاده نکنید.
● چرخ گوشت / آب میوه گیری
- از چرخ گوشت و آب میوه گیری دارای نشان استاندارد استفاده شود.
- تیغ چرخ گوشت را هر چند وقت یکبار تیز نمایید.
- از روشن گذاشتن طولانی مدت و مستمر دستگاه خودداری کنید.
- برای چرخ کردن گوشت؛ قبلاً آنرا به قطعات کوچک ببرید.
- در هنگام چرخ کردن گوشت ابتدا از شبکه با منافذ درشت استفاده بشود و در مرحله بعد از شبکه با منافذ ریز استفاده کنید.
● سایر مصارف انرژی در خانه :
به جز وسایل خانگی نامبرده شده در صفحات قبل وسایل برقی دیگری در خانه هاوجود دارد که اگر چه مصارف آنها چندان به چشم نمی آید؛ اما مجموعاً ممکناست حتی تا ۱۵ درصد انرژی مصرفی یک خانه را به خود اختصاص دهند. از جملهاین وسایل برقی می توان به هودها ؛ چرخ خیاطی های کوچک برقی ؛ کتری برقی ؛سرخ کن ؛ قهوه جوش ؛ قوری برقی ؛ پمپ های تسویه استخر و چاههای داخل منازل؛ ماشین های اصلاح مردانه و زنانه ؛ تشکهای برقی ؛ کامپیوتر و سایر لوازماداری از جمله ماشین حساب ؛ چاپگر ؛ اسکنر ؛ پمپهای اکواریوم و گرم کن هایآب و دستگاههای برقی ورزشی ماساژ اشاره کرد. لازم به ذکر است که بعضی ازلوازم نامبرده در مقایسه با حجم کم دستگاه انرژی بسیار زیادی مصرف کنند.در مورد بسیاری از لوازم نامبرده استانداردهای انرژی بویژه در کشور ماتدوین نشده است. لذا می بایستی تلاش کرد تا حتی الامکان هنگام خرید ایندستگاه ها از میزان مصرف انرژی آنها اطلاع حاصل نمایید. مثلاً بجایاستفاده از دستگاههایی همچون کتری برقی ؛ قهوه جوش و قوری برقی از انواعمشابه که با استفاده از گاز انرژی خود را تأمین می کنند؛ روی آورد.
بطور کلی توصیه های زیر ما را در کاهش هزینه های شخصی و کمک به اقتصاد ملی و افزاش بهره وری یاری می رساند.
به این توصیه ها عمل کنید:
- از وسایل خانگی پر مصرف ( اتو ؛ جاروبرقی؛ ماشین لباسشویی) در ساعات پیک مصرف برق استفاده نکنید.
- حتی الامکان از استفاده همزمان چندین وسیله پرمصرف پرهیز کنید.
- بهترین زمان استفاده از وسایل خانگی ؛ صبح و پیش از ظهر است.
- همیشه از ظرفیت کامل وسایل خانگی استفاده کنید.
- وسایل خانگی را بطور منظم سرویس کنید و همواره در بهترین وضعیت و تمیز ترین حالت از آنها نگهداری کنید.
- در زمستان و تابستان برای جلوگیری از اتلاف گرما و سرما ؛ درها و پنجره های خانه را ببندید.
- بهترین درجه حرارت منزل در تابستان ؛ ۲۰ تا ۲۸ درجه است.
- بهترین درجه حرارت منزل در زمستان ۱۷ تا ۲۲ درجه است.
۲۳ آبان ۱۳۸۸ ساعت ۹:۵۹:۳۹ قبل از ظهر