شرکت هوور اولين شرکت توليد کننده جاروبرقي دنيا و بزرگترين نام اين صنعت در آمريکا است.
شرکت هوور اولين شرکت توليد کننده جاروبرقي دنيا و بزرگترين نام اين صنعت در آمريکا است. اين شرکت پيشگام توليد وسايل نظافت و نگهداري از کف ساختمانها بوده و اولين جاروبرقيها را در سال 1908، زماني که تنها 10 درصد از خانهها به سيم کشي برق مجهز بودند، به فروش ميرسانده است.
در آغاز قرن بيستم، مدلهاي مختلفي از جاروهاي دستي ابداع شد که کارآييهاي متنوعي داشتند. بيشتر آنها به جاي جمع کردن خاکروبه، صرفا آنها را جابهجا ميکردند، اما يک طرح جديد توسط «ملويل بيسل» ابداع شد که داراي برسهاي چرخاني بود که روي يک استوانه قرار داشتند. اين استوانه درون جعبه چوبي چرخداري بود که خاکروبه درون آن جمع ميشد.
موراي اسپنگلر (Murray Spangler) که سرايدار يک فروشگاه بزرگ بود و مسووليت جاروکشيدن زمينهاي پرگردوخاک آنجا را به عهده داشت، به دليلاينکه از بيماري آسم مزمن رنج ميبرد، به اين فکر بود که کارش را کميساده تر کند. لذا طرح بيسل را با يک فن و روبالشي (که نقش مکنده برقي را ايفا ميکرد) ترکيب نمود که ميتوانست در حين جارو کشيدن، ذرات گرد و غبار را هم جذب کند.
اين طرح بسيار جالب و پرفايده بود و قابليت رسيدن به توليد انبوه را داشت، ولي چون اسپنگلر توانايياين کار را نداشت، يکي از اقوامش به نام «ويليام هوور» سرمايه لازم براي توليد اين ماشين را تامين کرد و نام خود را روي شرکت گذاشت. هوور در آن زمان به فروش افسار و دهنه چرمي براي اسبهاي گاري مشغول بود که با ورود اتومبيل به بازار، از رونق افتاده بود.
جاروبرقي تکامل يافته اسپنگلر اساسا از تغيير شکل جارودستيهاي موجود و با بهرهگيري از تکنولوژي جديد به وجود آمده بود، ولي هنوز هم عده زيادي از قابليتهاي آن خبر نداشتند. بنابراين هوور تصميم گرفتاين جاروهاي مکنده را براي مدتي به صورت رايگان در اختيار مردم قرار دهد تا با کارآيي آن آشنا شوند.
طولي نکشيد که اين اختراع به همه مشتريان معرفي شد و محبوبيت بالايي ميان آنان پيدا كرد. تا پايان سال 1908 هوور 372 دستگاه جاروبرقي به فروش رساند و چهار سال بعد، صادراتاين شرکت به نروژ، فرانسه، روسيه، بلژيک، هلند و اسکاتلند آغاز شد.
مدلهاي اوليه شرکت هوور کارآمد بودند، اما از نظر ظاهر بيشتر به کارکرد عملي توجه شده بود و موتور آنها به طور عمودي از بدنه بيرون ميزد، ولي در دهه 1930، موتور از ديد پنهان شد و جاروهاي برقي ظاهري زيباتر پيدا کردند. در طرحهايي که «هنري دريفوس» براي شرکت هوور در سال 1935 تهيه کرد، موتور در محفظهاي بيضي شکل جاي داده شده بود که در بالاي برس قرار داشت. بدنه اين مدل به شکل ماهي بزرگ پلاستيکي ساخته شده بود و داراي وسايلي بود که درون دهان آن جاي ميگرفت.
هوور با موفقيتي که در زمينه جاروبرقي به دست آورده بود، شروع به گسترش شرکت خود نمود و به توليد ساير لوازم خانگي از جمله ماشين لباسشويي و يخچال پرداخت. ولي گويي از آغاز، نام هوور با جاروبرقي عجين شده بود و مردمان قاره جديد،اين دو نام را مترادف يکديگر ميدانستند.
در سال 1957 شرکت هوور مدل جديد جاروبرقي قابل حمل خود را معرفي کرد که هنوز هم در بريتانيا به عنوان يکي از پرفروشترين محصولات هوور به شمار ميرود. در سال 1963 نيز مدلهاي اتوماتيک و ديناماتيک توليد شدند که علاوه بر آمريکا در استراليا نيز از فروش بالايي برخوردار شدند.
در سالهاي اخير، پس از آنکه شرکت انگليسي دايسون (Dyson) سيستم انحصاري جديدي به نام «سايکلون» در جاروبرقيهاي خود ارائه نمود و بازار را متحول ساخت، هوور نيز براي جلوگيري از جذب مشتريان خود توسطاين شرکت، سيستم مشابهي با نام «تونل باد» (WindTunnel) را وارد بازار کرد. اين اقدام گرچه در جلوگيري از کاهش مشتريان موثر بود، ولي هويت نام تجاري هوور را از يک برند پيشگام، به يك نام تجاري دنبالهرو تغيير داد.
در روز 6 مارس 2009 هوور از خاتمه توليدات ماشين لباسشويي خود در ولز خبر داد. دليلاين اقدام، عدم توانايي شرکت در توليداين محصولات با قيمت مناسب و قابل رقابت بود. اين کارخانه با قدمت 60 ساله ديگر فرسوده شده و از ايمني بالايي برخوردار نبود.اکنون هوور نام شماره يک جاروبرقي در آمريکا و پيشگام طبيعي اين بازار است. امتياز اين شرکت به دو شرکت Candy ايتاليا و TTi هنگ کنگ واگذار شده است. TTi در بازار آمريکا به توليد محصولات نگهداري کف سالنها ميپردازد و Candy در اروپا علاوه براين محصولات، ماشينهاي لباسشويي، ظرفشويي و يخچال نيز توليد ميکند.
کوشان غلامي
۱۹ بهمن ۱۳۸۹ ساعت ۸:۱۷:۳۲ بعد از ظهر