هیتاچی بزرگترین شرکت سازنده لوازم الکتریکی ژاپن و یکی از بزرگترین شرکتهای هلدینگ در جهان است.
هیتاچی بزرگترین شرکت سازنده لوازم الکتریکی ژاپن و یکی از بزرگترین شرکتهای هلدینگ در جهان است.
اين شركت بزرگترین شرکت عضو گروه تولیدی لوازم الکتریک در ژاپن است که این گروه در برگیرنده شرکتهایی نظیر فوجیتسو، میتشوبیشی، توشیبا و NEC است. دامنه وسیع محصولات تولیدی شرکت شامل رساناها، کامپیوتر شخصی، لوازم جانبی کامپیوتر، لوازم ویدیویی و پخش صدا و تجهیزات ارتباطات راه دور میباشد. این شرکت در سیستمهای تولید نیرو و صنعت شامل طرحهای انرژی هستهای و هیدروالکتریکی، کنترل تجهیزات، آسانسور و پلههای برقی، قطارها، لوازم خودرو، ماشینهای ساخت و ساز، لوازم منزل مانند مطبوع کنندههای هوا، یخچال، ماشین ظرفشویی، مایکروفر، جاروبرقی و همینطور ساخت ابزار مانند لوله، سیم، کابل و محصولات تولیدی از آهن، فولاد، مس فعالیت مینماید. حدود 30 درصد از فروش شرکت به خارج از ژاپن مربوط میشود.
تاریخ هیتاچی به سال 1910 زمانی که نامیهی اودیرا به اولین شغل مهندسی خود در معدن کوهارا مشغول شد، باز میگردد. اودیرا از تواناییهای مهندسی جدید خود استفاده نمود و موتورهای الکتریکی با قدرت پنج اسب بخار ساخت که از نظر کیفیت و طول عمر با نمونههای وارداتی رقابت مینمود. البته برای چند سال تنها خریدار آن صاحب کارش بود. زمانی که این موتور در معدن به خوبی از عهده کارها برآمد، اودیرا تصمیم گرفت اقدام به فروش آنها نماید، ولی تا زمان جنگ جهانی اول نتوانست مشتریهای خود را پیدا کند. یکی از شرکتهای مهم، تقاضای ساخت سه توربین را به آلمان داده بود که به دلیل جنگ امکان تحویل آنها میسر نشد پس این شرکت راه بهتری به جز مراجعه به هیتاچی نداشت. اودیرا تمام تلاش خود را به کار برد و ژنراتورهای 10000 اسب بخاری را در 5 ماه آماده تحویل نمود. آن شرکت تحت تاثیر قرار گرفت و تجهیزات دیگری را به شرکت سفارش داد. اودیرا شرکت را با نام هیتاچی که یادآور مکانی بود که اولین فروش خود را انجام داده بود و به معنای طلوع خورشید میباشد، به ثبت رساند. در دهه 1920 هیتاچی تولیدات خود را برای پاسخ به نیازهای اقتصاد رو به رشد ژاپن گسترش داد. از راه تصاحب دیگر شرکتها، هیتاچی به بزرگترین تولیدکننده پمپ، دمندهها و تجهیزات مکانیکی دیگر تبدیل شد. شرکت همچنین وارد تولید محصولات فلزی نظیر سیمهاي مسی شد. این پیشرفتها باعث شد که هیتاچی بدون نیاز به کمک خارجی توانایی تولید انواع محصولات را داشته باشد. در سال 1924 اولین لکوموتیو الکتریکی ژاپن توسط این شرکت ساخته شد. سلطه ارتش بر ژاپن در دهه 1930 تغییراتی را در هیتاچی بهوجود آورد. اگرچه او تمام سعی خود را کرد که استقلال شرکت را حفظ نماید، با این وجود مجبور به تولید رادار و ردیاب برای زیردریاییها شد، ولی او توانست هیتاچی را از تولید اسلحه مصون بدارد.
جنگ جهانی دوم و عواقب آن باعث ویران شدن شرکت شد. بسیاری از کارخانهها با هجوم بمبها ویران شد. پس از سه سال مذاکره، هیتاچی اجازه یافت به تولید 19 نوع از کالاهایش بپردازد. تنها جنگ کره باعث شد که هیتاچی از نابودی کامل نجات پیدا كند.
در دهه 1950 چیکارا کوراتا که مدیرعامل هیتاچی شده بود، به فعالیت برای توسعه بازار پرداخت و شروع به تبادل تکنولوژی با شرکتهای جنرال الکتریک و RCA نمود. همچنین تعدادی قرارداد توافق برای رقابت در بازار بینالملل به امضا رساند. در دهه 1960 شرکت شروع به بازاریابی برای برند خود در لوازم منزل نمود.
البته بهترین فعالیت هیتاچی سرمایهگذاری در تحقیقات برای ساخت کامپیوتر بود. در سال 1957 شرکت اولین کامپیوتر خود را تولید کرد و وارد بازار high tech شد. در دهه 1960 اولین سیستم کامپیوتری آنلاین ژاپن توسط شرکت ساخته شد.
در سال 1974 هیتاچی محصولی به نام پردازنده همساز برای اتصال تولید نمود که ارزانتر از محصولات آمریکایی است، ولی قابل رقابت با آنها بود. هیتاچی به دلیل انعطاف برای تغییر با شرایط اقتصادی معروف بوده است و مثالی از آن انعطاف داشتن در جريان بحران اوپک در سال 1974 بود که باعث ویرانی صنایع در ژاپن شد. در دهه 1980 هیتاچی به سختی به کار مشغول بود، ولی به دلیل دزدیدن طرحهای آمریکایی توسط برخی کارکنان شرکت، مجبور به مقابله با پلیس فدرال و اف بی آی شد. دو نفر از کارکنان به زندان رفتند و شرکت مبلغ 24000 دلار جریمه شد. پس از این مساله مشکل دیگری شروع به خودنمایی نمود و آن ضعف بخش بازاریابی بود. تا آن زمان بسیاری از محصولات هیتاچی با نام رقبا به فروش میرفت، ولی اکنون از برند هیتاچی برای تمامی کالاها استفاده میشد. در دهه 1990 هیتاچی با شرکتهای زیادی از جمله هیولت پکارد قرارداد همکاری بست، ولی هنوز هیتاچی نمیتوانست توازن را در رهبری تکنولوژی خود ایجاد نماید و این مساله زمانی بیشتر نمایان شد که فروش گروه در سالهای
1994-1991 روی 7 تریلیون یورو ثابت ماند و سود شرکتهاي 71 درصد افت پیدا کرد. هیتاچی به تصاحب شرکتهاي ژاپنی و آمریکایی تولیدکننده کامپیوتر پرداخت که 15 میلیارد دلار هزینه در بر داشت. سپس با اهرمی کردن داراییهاي شرکت مبلغ 3 میلیارد دلار را برای تصاحب شرکتها در سالهای 2002-2000 در نظر گرفت.
در پایان سال مالی 2010 شرکت 359746 نفر کارمند داشته و رقمهای سود، درآمد و کل دارایی با کاهش مواجه بوده است.
هاله گیوری
۱۹ اسفند ۱۳۸۹ ساعت ۴:۴۷:۲۸ قبل از ظهر